Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013

Σάρκα - Αφηγήσεις (2012)

Η αλήθεια είναι ότι το 2012 ήταν αρκετά φτωχό στις ελληνόφωνες κυκλοφορίες. Και αναφέρομαι στις νέες δουλειές, γιατί από επανακυκλοφορίες παλιότερων κλασσικών άλμπουμ είχαμε αρκετές. Ευτυχώς βέβαια που πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις και η δισκογραφική επιστροφή της Σάρκας ήταν μέσα σε αυτές.

Αν και θεωρώ περιττές τις συστάσεις για την εν λόγω μπάντα, ας κρατήσω τους τύπους. Δημιουργηθήκανε το 1989 στο Ηράκλειο Κρήτης. Οι πρώτες τους δουλειές τους ήταν οι κασσέτες "Όνειρο Βαφής Χειλιών" και "The Banana Cassete" (η οποία πρόκειται για διασκευή σε ολόκληρη την μπανάνα των Velvet Underground). Το 1993 κυκλοφορεί το πρώτο ολοκληρωμένο τους άλμπουμ, το εξαιρετικό "Εσωτερικότητα Στο Άγριο Έξω", ενώ το 1999 επιστρέφουν με το "Πολίτης του Κόσμου", με λίγο πιο βαρύ ήχο σε σχέση με τον προκάτοχό του. Έχουν συμμετάσχει και σε αρκετές συλλογές ("Fragmenta II", "The Optic-Acoustic Bomb" κλπ). O ήχος τους είναι ένα κράμα από γκαράζ/πανκ και η μεγαλύτερη επιρροή τους είναι οι Sonic Youth (μάλιστα ένα τραγούδι τους ονομάστηκε Ηχητική Νεότητα).

13 χρόνια λοιπόν μετά την τελευταία τους δουλειά η μπάντα ξαναπαίρνει... Σάρκα και πέρισυ κυκλοφορει τις "Αφηγήσεις". O δίσκος ανοίγει με το  "Νυχτερινό", ένα εξαιρετικό instrumental κομμάτι που ίσως σε μερικούς θυμίσει κάτι από Τρύπες εδώ και εκεί.  "Να είσαι στον κόσμο αυτό σημαίνει να έχεις μια ιστορία να πεις"  μας αφηγούνται στην συνέχεια, όπου ακούμε και πάλι αυτές τις noise κιθάρες σε αρκετά σημεία, που έτσι τους αγαπήσαμε. Βέβαια ο δίσκος έχει και τις εκπληξούλες του και δεν ακολουθεί την πεπατημένη, όπως στο "Απώλεια" το οποίο μου θύμισε αρκετά τους Εν Πλώ. Πιο ρυθμικούς τους ξανακούμε αμέσως μετά στο "Πηγαίνοντας Έξω", μάλλον το αγαπημένο μου του δίσκου.

Εν ολίγοις, το άλμπουμ είναι πολύ καλό, με αρκετές δυνατές στιγμές. Από την άλλη, η ακρόαση δεν είναι το ίδιο συμπαγής καθ'ολη την διάρκεια του αλμπουμ και υπάρχει μια κοιλιά σε κάναδυο κομμάτια στο δεύτερο μισό. Επίσης θα έλεγα ότι μου έλειψε αυτή η πιο bass driven προσέγγιση που είχαν τα παλιότερα τους κομμάτια... Όπως και να χει, η Σάρκα σίγουρα έχουν μια ιστορία να πουν στη νέα τους δουλειά και καλό είναι να την ακούσετε. Long live the κρητίκαροι! Download

Δεν υπάρχουν σχόλια: