Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Honeydive: λίγα λόγια

Δημιουργήθηκαν το 1992 στην Αθήνα από τον Γιώργο Latimer (τραγούδι/κιθάρα), τον Πάνο Τομαρα (μπάσο) και τον Πάνο Παπαστεργίου στα ντραμς. Κατά την διάρκεια της ενεργής τους πορείας κυκλοφόρησαν το LP Frail (1993)  και δύο 7" (Kick Inside και Ultravioler 1993 και 1994, αντίστοιχα). Μία πορεία που συμπεριλαμβάνει σαππόρτ στους Dead Moon (εις διπλούν), εμφανίσεις στο Βιολογικό μαζί με Make Believe, στο φεστιβάλ που διοργανώθηκε στο πεδία του Άρεως είς μνήμην του Κώστα Ποθουλάκη των Villa 21, αλλά και σε μουσικές εκπομπές, όπως το "Rock το ελληνικο" στην ΕΤ2. Μετά την διάλυση της μπάντας (97), τα μέλη τους βρεθηκαν σε διάφορα άλλα γνωστά γκρουπς όπως οι Engine-V και οι Earthbound.



Μουσικά κινήθηκαν στο grunge/indie/garage. Κιθάρες, δυνατές κιθάρες. Και παράλληλα συχνή είναι και η χρήση σόλο/αρμονικών γρατζουνισμάτων για μικρά χρονικά διαστήματα ανάμεσα στα λόγια (μην πάει ο νους σας στο κακό δηλαδή). Χαρακτηριστικό αυτής της εναλλαγής μεταξύ ρυθμικής και lead είναι το fucked up and far from home, τόσο κολλητικό που μια φορά αρκεί για να μην το ξεχάσεις ποτέ. Το μπάσο ακούγεται έτσι όπως πρέπει, δηλαδή ΔΥΝΑΤΑ. Το γρέζι στα φωνήτικά προσθέτει αρκετά επίπεδα τσαμπουκά. Σε μερικούς ίσως θυμίσουν τον Stavro των Deus Ex Machina.



Το Frail ενώ είναι απόλυτα συγχρονισμένο με το πνεύμα της εποχής που κυκλοφόρησε, εκπέμπει μια φρεσκάδα ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα, μεταδίδει έναν μεταεφηβικό τσαμπουκά με τον οποίο όλοι μας μπορούμε να ταυτιστούμε. Γενικά, ενώ είναι φανερό ότι οι Honeydive ήταν χωμένοι όσο δεν πάει στην μουσική, πρόκειται για ακριβώς εκείνη την περίπτωση μπάντας που το μόνο που μετράει για αυτούς είναι η αποθέωση του ήχου και της ουσίας. Και το αποτέλεσμα ήταν εκρηκτικό. Η διαφορά με τα περισσότερα εγχώρια αγγλόφωνα συγκροτήματα των 90'ς είναι ότι ήταν περισσότερο garage από τους αλτερνατιβς, περισσότερο heavy από τους γκαραζοπανξ, και περισσότερο ροκ ν ρολλ από τους stoners/μέτσαλς. Και χωρίς υπερβολή, εκεί που άλλοι είχανε τους Mudhoney και τους Nirvana, εμείς είχαμε τους Honeydive.



downloads + read more εδώ και εδώ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διαλυθήκαμε το 1997 (για την ιστορία και μόνο)

panagiotis είπε...

Ευχαριστώ για σχόλιο, το διόρθωσα!