Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010
Morel - Βουβά Τοπία (1988)
Στους Morel έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν (αλήθεια λέω). Ήταν ένα new wave σχήμα όπου έδρασε κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 80 και δημιουργήθηκε από τους Γιώργο Κούκιο, Μιχάλη Βερναρδάκη, Νίκο Σιδηροκαστρίτη και τον Βαγγέλη Πέππα. Κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ το 1987 και 88 από την Ano Kato Records. Πρόκειται για ένα από τα πιο ιδιαίτερα σχήματα της εποχής, αρκετά πιο ήρεμο και ανορθόδοξο ταυτόχρονα όσον αφορά στην μουσική προσέγγιση σε σχέση με άλλες εγχώριες σύγχρονές τους μπάντες. Τα δύο άλμπουμ τύχαν αρκετά καλής απήχησης από κριτικούς και στην ουσία αποτελούν μέρος μιας τριλογίας (η οποία αποτελείται από δύο έργα δυστυχώς, καθώς δεν ολοκληρώθηκε ποτέ δισκογραφικά) ιθύνων νους της οποίας ήταν ο Γιώργος Κούκιος.
Σε σχέση με τον προκάτοχό του, τα "Βουβά Τοπία" είναι ένας καθαρά οργανικός δίσκος. Εξαίρεση αποτελούν οι απαγγελίες που ακούγονται στο Chernobyl, όπου σημειωτέον ότι μέρος εξ αυτών ηχογραφήθηκε από το τηλέφωνο καλώντας τον αριθμό κλήσεως των ειδήσεων (το ημερολόγιο έδειχνε 2 Μαΐου 1986, μόλις μία εβδομάδα μετά το πυρηνικό ατύχημα). Παρ' όλ' αυτά, ο δίσκος συνοδεύεται από ένα βιβλιαράκι με κείμενα του Γιώργου Κούκιου. Γενικά, οι μουσικές δομές είναι πιο ήρεμες καθώς είναι μειωμένη η χρήση παραμόρφωσης στις κιθάρες, ενώ η χρήση πλήκτρων σε συνδυασμό με την επιστράτευση πνευστών κάνει τον ήχο των Morel να ακούγεται ακόμα πιο ονειρικός. Ωστόσο η γραφή των Morel δεν ακολουθεί συμβατικούς κανόνες. Ο Γ. Κούκιος σημειώνει ότι η ιδέα ξεκίνησε ηχογραφώντας κάποιον βασικό ρυθμικό σκελετό σε drum machine και στην συνέχεια συνθέτοντας κάποιο θέμα όπου αναπτύσσεται και επαναλαμβάνεται. Σημαντική ήταν και η συμβολή του ηχολήπτη Γιώργου Ανδρέου όπου έκανε τις δικές του παρεμβάσεις ολοκληρώνοντας το μουσικό όραμα του Κούκιου για την γεφύρωση κλασσικής και σύγχρονης μουσικής με την αυτοσχεδιαζόμενη προσέγγιση του όλου εγχειρήματος.
Οι πληροφορίες που ακολουθούν είναι από το site που διατηρεί ο Γιώργος Κούκιος:
Ο 2ος δίσκος των «MOREL» «Βουβά Τοπία» κυκλοφόρησε το 1988 από την Ano Kato Records, ηχογραφήθηκε σε 144 ώρες (studio Tracks) βάσει αυστηρού προγράμματος, χωρίς καμία απώλεια, κανένα πρόβλημα αντίθετα με τον πρώτο. Στο συγκρότημα προστέθηκαν ο Γιώργος Ανδρέου (Πλήκτρα) και ο Γιώργος Τασούλας (που αντικατέστησε τον Β. Πέππα στο Μπάσο) ενώ συμμετείχε και η Θάλεια Μπίστικα (Φωνή). Ο Β. Πέππας σταμάτησε να συνεργάζεται από τα μέσα του ’87.
Οι κριτικές και πάλι διθυραμβικές ενώ το συγκρότημα προτάθηκε παμψηφεί να εκπροσωπήσει στο τμήμα της Σύγχρονης Μουσικής την Ελλάδα στην επερχόμενη (Δεκ. 1988) Biennale στην Bologna. Το LP «Βουβά Τοπία» θεωρείται από πολλούς ως μοναδικό στο είδος του. Το 1993 διδάσκεται ως θέμα Σύγχρονης Μουσικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Στην ΕΡΑ2, καλύπτει μουσικά τα δελτία ειδήσεων. Πολλά κομμάτια ανοίγουν εκπομπές της ιδιωτικής ραδιοφωνίας. Το ίδιο γίνεται και με χορογραφίες καθώς και διάφορες διαφημίσεις που χρησιμοποιούν αυτό το υλικό για μουσική επένδυση. Το 1999, τα «Βουβά Τοπία» συγκαταλέγονται στον κατάλογο με τα καλύτερα 100 LP όλων των ειδών και όλων των εποχών στην Ελληνική Δισκογραφία. Το LP «Βουβά Τοπία» δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε cd.
Tracklist:
A1. Air France 625, Μέρος 1ο
A2. Raga
A3. Πνοές
A4. Γεράκια
A5. Rose
B1. Απρίλης
B2. Chernobyl
B3. Scream:
a) Adagio
b) Ντουέτο για Τύμπανα και Ηλεκτρική Κιθάρα
B4. Escape
B5. Air France 625, Μέρος 2
Download album
Download booklet
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχόλια:
Ωραία επιλογή, δεν το είχα ακούσει ποτέ.Συνέχισε την [πολύ] καλή σου δουλειά.
Έψαχνα για αυτό το album εδώ και καιρό. Μέχρι και τον ντράμερ τους ρώτησα αν είχε κάποιο αντίτυπο... Ευχαριστώ!
Ευχαριστώ πολύ!
Δημοσίευση σχολίου