Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Anoptron - Ναυτίλος (2010)




Δεν υπάρχει φως. Υπάρχει ένας κόσμος άπληστος, σκοτεινός, άγονος και διεφθαρμένος.
Ένας κόσμος-θάνατος, που κυβερνάται από άπληστα και άρρωστα μυαλά. Πνευματική ακαμψία. Μέσα σε αυτό το τυρρανικό περιβάλλον έχεις μεταμορφωθεί, όπως οι σύντροφοι του Οδυσσέα σε γουρούνια από τη μάγισσα Κίρκη. Περίεργο δεν είναι; Να ψάχνεις την Ιθάκη και στην ουσία να την...κουβαλάς στην σάρκινη φυλακή σου. Η Αργώ είναι το πνεύμα σου, είναι η θέληση προς αμφισβήτηση του βολεμένου σου εγώ, εκείνου του εαυτού σου που χαίρονται οι μνηστήρες. Ό,τι κι αν αισθανεσαι δεν έχει αξία, αν δεν μαθαίνεις από αυτό. Η περιπλάνηση ξεκινά με την αφετηρία στου εαυτού σου το μηδέν. Όμως ο δρόμος για την αναγέννησή σου δεν είναι εύκολος, προϋποθέτει πρώτα να μάθεις να πεθαίνεις. Εν πλω, ανακαλύπτεις κρυμμένα μυστικά και ότι δεν είσαι τίποτα απ' όλα όσα ξέρεις. Πρέπει να συγκρουστείς με έννοιες που τις είχες δεδομένες. Σπάσε όλες τις σάπιες αυθεντίες, μην ξεχνάς πως η Ιθάκη βρίσκεται πολύ μακρία από τον υλικό κόσμο, εκεί στο φώς. Ψάξε τα κλειδιά. Τα κλειδιά που θα ανοίξουν τον πύργο της βαβέλ που βλέπεις στον καθρέφτη και πυρπολισέ τον. Φτιάξτον ξανά από την αρχή, σαν να κατεργάζεσαι πηλό. Προχώρα μπροστά, λυτρώνεσαι στου σύμπαντος το κέντρο. Επ άπειρον...

Όταν προ 15ετιάς ο Θ. Ηλιακόπουλoς, σε μία από τις συνεντεύξεις της (διαλυμένης τότε) Γενιάς του Χάους, θα δήλωνε ότι βρίσκει πολύ ενδιαφέρουσα την industrial σκηνή, θα ήταν πολύ πιθανόν ότι ούτε ο ίδιος δεν θα φανταζόταν (πόσο μάλλον εμείς) ότι εν έτει 2010 θα κυκλοφορούσε την πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά πάνω σε αυτό το στυλ. Όπως πολλοί ίσως ήδη γνωρίζετε, το project του ονομάζεται Anoptron και ήδη προ τριετίας περίπου είχε παρουσιάσει στο blog hidden diaries, κάποια κομμάτια σε πρώιμη μορφή από την συγκεκριμένη προσπάθεια (κατά περιέργο τρόπο δεν μπορώ να βρω με τίποτα την συνέντευξη που είχε δώσει σε αυτό το blog). Τρία χρόνια από τότε πέρασαν, στο μεταξύ η Γενιά επανενώθηκε για την περσινή αποχαιρετιστήρια συναυλία, αλλά ο Θοδωρής κατάφερε και ολοκλήρωσε τον "Ναυτίλο" και το μοιράζει ελεύθερα στους φίλους του.

Η μουσική κατεύθυνση βέβαια δεν έχει (άμεση) σχέση με punk όπως ίσως θα περίμενε κάποιος, αλλά με μινιμαλιστικό industrial/ebm. Θα έλεγα ότι θυμίζει μπάντες όπως οι Clock DVA, :W:umpscut, Front 242, Front Line Assembly κλπ. Οι ηχητικές διαφορές είναι αρκετά αισθητές με την demo μορφή κάποιων κομματιών που είχαμε ακούσει παλιότερα, όπως για παράδειγμα στο "Αμνησία" όπου έχουν προστεθεί αρκετά samples με αποτέλεσμα να βελτιωθεί αισθητά το αποτέλεσμα. Βασικά, το συγκεκριμένο κομμάτι είναι από τα πιο δυνατά που έχω ακούσει τελευταία. Με πολύ δυνατούς στίχους, και βασικά άνετα θα το φανταζόμουν να παίζει δυνατά σε κάποιο "σκοτεινό" κλαμπ και από κάτω να χορεύουν διάφοροι σκοτεινοί τύποι. Πολύ ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το "Κώμα" όπου στην ουσία είναι ένα κομμάτι που είχε εκτελεστεί και από την Γενιά στο σύντομο reunion του 97. Από εκεί και μετά, σίγουρα συνθέσεις όπως το "Όμικρον", "Όραμα", "Φώς" κλπ είναι αρκετά δυνατές, αλλά δεν θέλω να αναφερθώ περισσότερο σε συγκεκριμένες στιγμές του άλμπουμ. Πολύ απλά, διότι δεν έχουμε να κάνουμε με τραγούδια, αλλά με ένα μουσικό σύμπαν, μία ολότητα αν θέλετε η οποία είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα των μερών που την αποτελούν.

Ευχαριστώ τον Θοδωρή που διαθέτει ελεύθερα αυτή την πολύ προσωπική μουσική του κατάθεση. Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα (homemade) βίντεο του Αμνησία:



Τα λινκς για να κατεβάσετε τον Ναυτίλο:

01. Αμνησία
02. Κίρκη
03. Κώμα
04. Δρόμος
05. Αίθουσα
06. Όμικρον
07. Επτά θάλασσες, Επτά ουρανοί
08. Όραμα
09. Φώς
10. Κλειδιά
11. Σιωπή
12. Βυθός
13. Ναύτιλος
14. Άπειρον

artwork

ΥΓ: Παρατήρησα ότι χρείαζεται να έχετε λίγο υπομονή με το megaupload όπου έχουν ανέβει τα κομμάτια. Για αυτό μάλλον ευθύνεται το μεγάλο traffic του συγκεκριμένου site. Πάντως αν επιμείνετε λίγο θα τα κατεβάσετε. Εναλλακτικά, ανέβασα και ολόκληρο το αρχείο εδώ.

1 σχόλιο:

Death Rock Greece είπε...

thnx gia to link,
hsoyn to 1o comment sto blogspot mas eyxaristoume k gia ayto,
k oi anoptron exoun lhf8ei ypospsh gia th syllogh na eisai bebaios!
stay sick!