Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010

Flames - live reviewΠόσοι τους θυμάστε; Τέλος πάντων, οι Flames ήταν το πρώτο ελληνικό speed/thrash (στην αρχή) και καθαρά thrash (αργότερα) metal group. Επίσης ήταν και γενικώς η πρώτη ελληνική metal μπάντα που κατάφερε και δισκογράφησε (1985), μία εποχή όπου ουκ ολίγοι "ατσαλένιοι" τύποι ισχυρίζονταν ότι έχουν στην τσέπη τους συμβόλαιο με εταιρίες κλπ. Πολλοί μπορεί να θυμούνται και τα σκηνικά με τις ιστορίες που λέγανε τότε οι ίδιοι σχετικά με τις "φιλίες" με μεγάλες μπάντες του εξωτερικού, για να ψαρώσουν κόσμο. Τέλος πάντων, το θέμα είναι ότι είχαν κάνει κάποια αίσθηση στον σχετικό κύκλο. Επανήλθαν που λέτε, ύστερα από 14 χρόνια από την τελευταία τους δουλειά (In Agony Rise). Σήμερα λοιπόν ήταν η επετειακή συναυλία συμπλήρωσης 25 ετών από το ντεμπούτο τους και εμφανίστηκαν στο Gagarin, ύστερα από αρκετό καιρό αποχής από τα συναυλιακά δρώμενα. Αν και ήμουν και ψιλο-άρρωστος δεν έχασα την ευκαιρία. Βασικά ήταν κάτι σαν εκπλήρωση παλιάς υποσχεσης ότι θα τους έβλεπα κάποια στιγμή μόνους τους, παρά ότι τους έχω ξαναδεί στα 90'ς να σαππορτάρουν τους Kreator. Έτσι για να θυμηθώ και τις πιο μεταλλάδικες μέρες μου.

Έσκασα την στιγμή που είχαν βγει οι Convixion. Από αυτά που είχα ακούσει στα πεταχτά δεν μου είχαν κάνει και καμιά τρομακτική εντύπωση. Πάντως οι τύποι είναι ωραίοι παίκτες και δεμένη μπάντα. Στα highlights το ψιλο-γραφικό μεν, χαβαλετζίδικο δε, "χιτ" με τίτλο "Heavy metal ρε μουνιά!". Στα συν και η διασκευή στο "another lesson in violence" των Exodus. Στα των Flames... Πολλά προβλήματα στον ήχο στην αρχή, αλλά μετά βελτιώθηκε (λίγο). Τα παραπάνω χρονάκια που έχουν βάλει φαίνεται να μην επιδρούν καθόλου στην ενέργεια και το πάθος τους. Ο Flo από την άλλη ήταν λίγο ακούνητος, ο οποίος σημειωτέον ότι ήρθε από Γερμανία. Παίξανε αρκετά κομμάτια από το In Agony Rise (για το οποίο ομολογήσαν και οι ίδιοι ότι το είχαν αδικήσει τότε που κυκλοφόρησε και δεν το υποστηριξανε όσο θα έπρεπε) και αποφύγανε κάποια πολύ κλασσικά παλιότερά τους. Τέλος πάντων, το χάρηκα - οσο μπορούσα - υπό αυτές τις συνθήκες, γενικώς ήταν τιμιοι. Υποσχεθήκαν ότι θα κυκλοφορήσουν νέο άλμπουμ, αλλά ούτε αυτοί ξέρουν με ποια ακριβώς σύνθεση θα γίνει (αν θα είναι ο Flo ή κάποιος άλλος στα φωνητικά κλπ). Μεταξύ άλλων, αυτά που θυμάμαι ήταν τα:

revenge
red terror
summon the dead
neverending suicide
Jesus Christ.......... (συγκίνηση)
Remember the fallen (διασκευή Sodom, όπου ανέβηκε κ ο Νικος απο Suicidal Angels και έπαιξε κιθάρα)
Οath Immortal
Alcoholic and Beer
νέο κομματι (rotten life νομίζω το είπαν?)
Αgnostic Front
Throne of Pain
Pollution Attack
Death Ra
Savage Brains
Slaughterhouse

Σχετικά με την προσέλευση του κοινού...νομίζω ότι ήταν προφανές από την αρχή ότι αυτή η συναυλία δεν ήταν για Gagarin, αλλά για το Αn πχ. Τα 200-250 άτομα που είμασταν εκεί μέσα αισθανόμασταν...άβολα βολικά! Ούτε mosh έγινε (καλά όχι οτι θα έμπαινα στην κατάσταση που ήμουν), αλλά έβλεπες διάφορους να κοπανιούνται απο δω κ απο κει. Ένα πιο μικρό κλαμπ με τον ίδιο κόσμο θα λειτουργούσε πολύ διαφορετικά. Και φυσικά δεν εφταιγε όύτε η βροχή νομίζω, ούτε οι Scorpions (που ατυχώς κατ εμέ σχολιάστηκε από τον Andy). Γέλιο με την ατάκα ενός τύπου απο το κοινό τη στιγμή που αναφέρθηκε η συναυλία των Scorpions όπου είπε: "ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΦΛΩΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΑΡΑΓΑΜΕ!!!!". Ίσσσσα ρε μεγάλε. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι δυνατόν κάποιος να έχει παράπονα τύπου "που είναι οι θρασάδες?? αυτοί είσαστε όλοι κ όλοι", που ακούστηκαν σε πηγαδάκια...είναι άκυρο αυτό να το λές, για μία μπάντα όπως οι Flames που αποτελεί μια καλτ περίπτωση συγκροτήματος που δεν ήταν ποτέ κλασσικό, και που εχει να βγάλει άλμπουμ 14 χρόνια. και δεν νομίζω να είναι στις άμεσες προτεραιότητες οποιουδήποτε πιτσιρικά να έχει την μπάντα έστω και ακουστά.

Αυτά, πάω να ακούσω Flowers of Romance να ισιώσω τώρα :p

Δεν υπάρχουν σχόλια: