Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012

Raindogs - Unleash the Six, 2011


Δεν ήμουν και ποτέ ιδιαίτερα ένθερμος οπαδός του ska. Κατά καιρούς όμως άκουγα μερικά που μου τραβούσαν την προσοχή όπως οι Kill the Cat ή οι Fundracar, από την εγχώρια σκηνή. Η αλήθεια είναι ότι τους Raindogs τους έμαθα κυρίως λόγω της συμμετοχή του Σταύρου των Deus Ex Machina στο περσινό (πλέον) ντεμπούτο τους. Στο μεταξύ μέχρι να αγοράσω το άλμπουμ, άκουσα και το demo τους που μου καλάρεσε. Στα συν εκλαμβάνεται και το ότι στην παραγωγή είναι ο Jim Spliff μαζί με τον Panos M (Last Drive, Earthbound μπλα μπλα μπλα).

Βασικά, το πραγματικά αξιοσημείωτο με το Unleash the Six, είναι ότι υπάρχει τρομερή ποικιλία στο ύφος των 10 συνθέσεων. Η χαλαρή εισαγωγή του άλμπουμ (στο ομώνυμο κομμάτι) λειτουργεί ως το καλύτερο ορεκτικό για αυτό που ακολουθεί: ένας τρελαμένος ρυθμός που σου δημιουργεί την αίσθηση να χορέψεις, να ουρλιάξεις το ρεφραίν "Hey you fucker, I'll beat on you", να πιεις μέχρι σκασμού, να σε γυρνάνε σπίτι σου μεθυσμένο. Το επόμενο τραγούδι είναι πιο garage/rockabilly, και το riff θυμίζει κάτι από Cramps θα έλεγα. Επιστροφή σε πιο χοροπηδηχτούς ρυθμούς με το Marmalade, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια των Raindogs. Και εκεί που λεω, οκ cool καλά πάει, καλά περνάμε, χαβαλές, σκα και τέτοια, έρχεται στην συνέχεια το Fight and Get και είναι η ώρα για κοπάνημα! Πανκ κομμάτι, δυναμικότατο, που απογειώνεται με την συμμετοχή του Σταύρου των Deus Ex Machina. Ένα special gin στην συνέχεια για
χαλάρωση, για να ανέβουν προοδευτικά οι ρυθμοί στα Drunken Loneliness και Bipolar Disorder. Κάτι από μία μάζωξη διάφορων μουσικών από τα Βαλκάνια θυμίζει το Mongrels, το οποίο διακρίνεται και στο La Peine. Tέλος, το 100 Visceral κλείνει τον δίσκο με αρκετά ταξιδιάρικο και Earthbound-ίστικο mood.


Θα έλεγε κανείς ότι τέτοιου είδους ακούσματα ταιριάζουν περισσότερο κατά Ιούλιο-Αύγουστο μεριά, η αλήθεια όμως είναι ότι το συγκεκριμένο cd μου έκανε/κάνει παρέα καθόλη την διάρκεια του χειμώνα τούτου. Μάλλον οι τρομπέτες, τα τρομπόνια, οι γαργαληστικοί σκα πανκ ρυθμοί και γενικά η εύθυμη διάθεση που διακρίνει το Unleash the Six, είναι παντός καιρού. Φαίνεται πως ο δρόμος είναι ελεύθερος, τα 6 σκυλιά (δεν) είναι δεμένα και το γάβγισμά τους ακούγεται καλό ακόμα και στην βροχή!


Download

Δεν υπάρχουν σχόλια: