Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010

Συνθετικοί - "Προσωπεία - Εφιάλτες" (2010)

20 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ, οι Συνθετικοί επιστρέφουν. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Πειραιάς, 1985: Το συγκρότημα δημιουργήθηκε απο τον Αποστόλη Λοβέρδο (στίχοι, σύνθεση, τραγούδι, κιθάρα, midi προγραμματισμός), τον Διονύση Αυγερινό (σύνθεση, τραγούδι, πλήκτρα, midi προγραμματισμός) και τον Δημοσθένη Τσανετογλου (επί των τεχνικών θεμάτων και υπολογιστών). Το 1990 ηχογραφούν και κυκλοφορούν μόνοι τους το LP "Συνθετικοί" σε μόλις 500 αντιτύπα. Κόμματια όπως το "Είναι Σίγουρο" και "Ένα τραγούδι για Κάτι" είναι χαρακτηριστικά του μοναδικού ύφους της μπάντας. Αν θα ήθελα να περιγράψω τον ήχο των Συνθετικών, θα έλεγα ότι πρόκειται για μία πιο "σκοτεινή" και "ψυχρή" πλευρά των Αντί και ίσως ανάμεσα σε όλα αυτά να στρίμωχνα και τους Kraftwerk.

Κατόπιν, ετοιμάζουν το υλικό για ενα νεο LP το οποίο ολοκληρώνεται αλλα δεν ηχογραφείται ποτέ γιατί το 1993 παίρνουν την απόφαση να διαλυθούν. Στα χρόνια που ακολούθησαν τα δύο αδέρφια επέδειξαν κάποιες επί πλέον δουλειές, αλλά χωρίς το όνομα Συνθετικοί. Φυσικά, το ντεμπούτο τους είναι αρκετά δυσεύρετο, παρ' όλ' αυτά, μπορείτε να το βρείτε σε ψηφιακή μορφή εδώ.

Τελευταία υπήρχε μία κινητοποίηση γύρω από την μπάντα. Από την μία, το όνομα των Συνθετικών φιγουράριζε σε πρόσφατες συλλογές της Zero Artistic Movement. Από την άλλη πλευρά, είχα πέσει πάνω σε μία ενδιαφέρουσα και πιο "ηλεκτρισμένη" διασκευή του "Είναι σίγουρο" από μία μπάντα ονόματι Ν.Ι.Β. (Not an Important Band). Ώσπου πριν λίγες μέρες διαβάζω στην ιστοσελίδα των Συνθετικών ότι έχουν επανασυνδεθεί. Και βλέπω και το εξώφυλλο του νέου άλμπουμ, με τίτλο Προσωπεία - Εφιάλτες.

Φυσικά, δεν έχασα χρόνο και έψαξα περαιτέρω λεπτομέρειες. Η δημιουργία των στίχων και συνθέσεων έγινε τα έτη 1990-1993. Τα κομμάτια ηχογραφήθηκαν περιοδικά το 2009 - 2010, από τους Αποστόλη και Διονύση Αυγερινό. Στην ουσία πρόκειται δηλαδή για την ολοκλήρωση του LP που θα ηχογραφούσαν πριν διαλύσουν. Ο δίσκος (κατά πάσα πιθανότητα) πρόκειται να κυκλοφορήσει συντόμως. Ωστόσο, σήμερα είχα το πρόμο cd στα χέρια μου και έτσι μπορώ να κάνω μία μικρή περιγραφή. Έχουμε 8 τραγούδια εκ των οποίων δύο είναι οργανικά. Η μουσική κατεύθυνση είναι η λογική συνέχεια του πρώτου άλμπουμ, δηλαδή ηλεκτρονικό new wave/post punk υπό τη διακριτική χρήση ηλεκτρικής κιθάρας.Ο δίσκος ξεκινά δυναμικά, στην ουσία τα πρώτα τρία κομμάτια είναι το ένα καλύτερο από το άλλο. Οι στίχοι περιγράφουν ιστορίες για καταραμένους, για εσωτερικές περιπλανήσεις στα άδυτα του εαυτού μας, για σκιρτήματα χαράς και πίσω στις μίζερες καταστάσεις. Το οργάνικο "Νυκτόπολις" επίσης ξεχωρίζει με τον χαλαρό και ταξιδιάρικο ρυθμό του.

Οι Συνθετικοί λοιπόν επέστρεψαν με μία μικρή έκπληξη από το παρελθόν. Τόσο η φωτογραφία στο εξώφυλλο του δίσκου, όσο και η δυναμική των συνθέσεων μαρτυρούν ότι αυτά τα 20 χρόνια απουσίας δεν φαίνεται να τους επηρέασαν στο παραμικρό. Σε μερικά πράγματα είναι καλύτερα να ισχύει το "Χρόνος - Άχρονος", που θα λέγανε κι οι ίδιοι (ναι ρε ακόμα και για τα εκκεντρικά φωνητικά τους). Εν αναμονή της συναυλίας επανένωσης λοιπόν. Μέχρι τότε, μπορείτε να πάρετε μία γεύση από το άλμπουμ, κατεβάζοντας τα τρία πρώτα τραγούδια: "Σταύρος Κοσμά Πετρής", "Μονάχος στο Χρόνο" και "Προσωπεία - Εφιάλτες".

Download (mediafire)

Download (rapidshare)

Ευχαριστώ τον Απόστολή και Διονύση Αυγερινό για την διάθεσή να μοιραστούν το συγκεκριμένο υλικό.

1 σχόλιο:

Άντζελα είπε...

το πρωτο που χανε βγαλει ηταν πολυ καλο,πρωτοποριακο για ελληνικη μπαντα για τοτε

θα κατεβασω και αυτο