Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2010

New Zero God - Fun Is A Four Letter Word, out now!


Πρόκειται για μία κυκλοφορία που την περίμενα εδώ και πολύ καιρό! Θέλετε τα δείγματα που είχε ανεβάσει κατά καιρούς η μπάντα στο myspace πριν την κυκλοφορία, θέλετε η συναυλία που παρακολούθησα πρόσφατα, για μένα ήδη ο δίσκος είναι αγαπημένος. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Οι New Zero God αποτελούνται από μέλη που έχουν μεγάλη θητεία στην ελληνική σκηνή. Ο τραγουδιστής, Μιχάλης Πούγουνας, είναι γνωστός από τους Flowers Of Romance, ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα της goth σκηνής με δίσκους - αριστουργήματα. Μετά από τους Flowers Of Romance, έφτιαξε τους Nexus, ένα από τα πρώτα industrial σχήματα της Ελλάδας. Ο κιθαρίστας των NZG, είναι ο Ηλίας Ράπτης (Ε. Raptor), όπου έχει υπάρξει μέλος αρκετών συγκροτημάτων, μεταξύ άλλων, οι Santa Fila (πρώτος δίσκος), Χερουβείμ και στο new wave/goth σχήμα Past Perfect. Στους τελευταίους, συμμετέχει και ο Μπάμπης Διακουμέας (B-Abyss), όπου είναι και ο μπασίστας των New Zero God. Το line-up συμπληρώνεται με τον ντράμμερ Δημήτρη Στεβή (Sidehog), όπου ήταν μέλος των The Drops, ενός σχήματος που κυκλοφόρησε στις αρχές των 90'ς μερικές πολύ καλές δουλειές κινούμενο στον χώρο του gothic rock.

Όπως είναι εύκολο να φανταστεί κανείς, οι παραπάνω επιρροές είναι εμφανείς και στους New Zero God, συνεπώς η κατηγοριοποίηση της μουσικής των New Zero God κάτω από μία ταμπέλα δεν είναι και τόσο δόκιμη. Ίσως ο όρος post punk να τους ταιριάζει περισσότερο από όλους. Από εκεί και μετά, οι συνθέσεις ομαδοποιούνται σε δύο συνιστώσες, η μία περιέχει τα πιο γρήγορα κομμάτια ενώ η άλλη τα πιο ατμοσφαιρικά, με κοινό παρονομαστή βέβαια την έμπνευση αλλά και την αμεσότητα, αποτέλεσμα της ζωντανής ηχογράφησης που παραπέμπει τον ακροατή στο στούντιο της γειτονιάς όπου κάποιοι τύποι ροκάρουν ασταμάτητα. Στα πενήντα λεπτά της διάρκειάς του, κάθε δευτερόλεπτο είναι ουσιαστικότατο, οι συνθέσεις σφίζουν από συναίσθημα, η φωνή του Μιχάλη είναι μία από τις πλέον χαρακτηριστικές, οι μπασσογραμμές και τα ντραμς βγάζουν ένα πιο ωμό και πανκ συναίσθημα, ενώ η κιθάρα δεν δρα απλώς συνοδευτικά, όπως συνηθίζεται σε αναλόγου ύφους κυκλοφορίες, αλλά πολλές φορές τόσο τα ρυθμικά όσο και τα σόλος παίρνουν τον ρόλο του πρωταγωνιστή.

Σε μια προσπάθεια επιλογής των καλύτερων στιγμών, ξεχωρίζει σίγουρα το "Bang Bang" όπου ανοίγει δυναμικά τον δίσκο, ενώ οι στίχοι αυτού διαπραγματεύονται γεγονότα όπου θυμίζουν τον περσινό Δεκέμβρη, αλλά και την τωρινή κατάσταση στην οικονομία. Στο κομμάτι "Pain Called Pleasure" κατευθύνονται σε πιο industrial ήχους, να πω την αλήθεια μου έφεραν στο μυαλό μια πιο ροκ εκδοχή των Prodigy (You're the firestarter, twisted firestarter). Στo "Kiss the witch" γίνονται πιο ήρεμα τα πράγματα, είναι ένα από τα πιο radio friendly του δίσκου και πρόκειται για μία από τις πιο κολληματικές συνθέσεις που άκουσα τελευταία. Το "Lap Of The Universe" είναι ένα κομμάτι όπου κατά βάση οδηγείται από την ερμηνεία του Μιχάλη, ενώ ταυτόχρονα το ριφφ του είναι σχεδόν metal. Αν υπήρχε διαγωνισμός για τα πλέον εθιστικά κομμάτια που γράφτηκαν τελευταία, τότε το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου μαζί με το " The Love Hatesong" θα διεκδικούσαν την πρώτη θέση! Οι ταχύτητες πιάνουν μέγιστο στο "Eon" ένα κομμάτι όπου αποτελεί και την πιο πανκ στιγμή του άλμπουμ. Το "Winners" πράγματι κερδίζει με τα έντονα συναισθήματα που εκπέμπει, θα το περιέγραφα ως "The Sound meets Flowers Of Romance".

Εν ολίγοις, το "Fun Is A Four Letter Word" είναι ένας δίσκος που ακούγεται ασταμάτητα από την αρχή μέχρι το τέλος και μετά απλά αναγκάζει τον ακροατή να πατήσει repeat. Η χρονιά ανοίγει με μία από τις καλυτερές κυκλοφορίες της εγχώριας σκηνής και ανεβάζει τον πήχη ψηλά για ανάλογη συνέχεια του συγκροτήματος όπου ευχόμαστε να την διεκδικήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: